четвртак, 22. мај 2008.

Uživajte

Opština se celom svojom dužinom prostire uz Drinsko jezero i reku Drinu. Postoje termomineralni izvori. Od Velike Reke do Malog Zvornika, duž 25 km obale, pruža se bezbroj mogućnosti: od plivanja, preko ribolova, do kajakaških takmičenja.

Reka Drina je nekad nazivana Zelenika, po zelenoj boji vode, naročito u gornjem i srednjem toku, a u srednjem veku Drinos. Ime reke upisano je i na najstarijoj karti tzv. Pajtingerovoj tabli. Prema predanju, turskom sultanu Mehmed Fatihu, koji je prelazio Zeleniku skelom kod Ustikoline, 1463. godine, upao je konj u vodu na sredini reke i utopi se, a on je povikao: "Bu su derin" , što znači "ova voda je duboka". Tako je, kažu, od reči Derin, njenom glasovnom promenom, vremenom nastalo ime Drina.
Zvorničko jezero je jedinstveno po tome što se u njemu nalaze ribe koje žive u brzoj i hladnoj vodi, kao i one vrste čije je stanište toplija i mirnija voda.

Okolina Malog Zvornika pruža idealnu priliku za lov srna, divljih svinja, zečeva i divljih patki.
Takođe, izetne mogućnosti postoje kada je u pitanju razvoj banjskog turizma. Radaljska banja se nalazi na samo nekoliko kilometara od centra Malog Zvornika. Još krajem 19. veka utvrđena je lekovitost vode Radaljske banje. Po svojim lekovitim svojstvima voda Radaljske banje je najbliža onoj iz mnogo poznatije Banje Koviljače, sa visokim procentom sumpora i blagotvorno deluje na hronična reumatska oboljenja, reumatoidni artritis, Behterevljeve bolesti, spondilozu, degenerativni reumatizam. Voda se može i piti, pri tom pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi kod dijabetičara. Gostima se pružaju široke mogućnosti individualne zabave, u zimskom periodu skijanje, leti plivanje na veštačkom jezeru, koje se nalazi u blizini banje i nosi naziv Radaljsko jezero.

Voda ovog jezera pokreće mini elektranu dubine i do 20 metara. Ali, zbog problema oko privatizacije ne radi jedini hotel u Malom Zvorniku, "Jezero". Trenutno jedino radi hotel "Izvor" u Radaljskoj banji, kao i motel "MN" koji je u privatnom vlasništvu. Novijeg datuma je i još jedan ugostiteljski objekat na obali Drine u Velikoj Reci takođe u privatnom vlasništvu. Nosi naziv "Drinski raj", a u svom posedu sadrži sobe za prenoćište, restoran domaće kuhinje, bazen, uredjenu betonsku plažu gde se nalaze kafe-bar sa ležaljkama, kao i tereni za košarku i odbojku na pesku. Takodje postoji i mogućnost iznajmljivanja skutera za uzbudljivu vožnju po Jezeru.

Skorije se planira i otvaranje još jednog hotela na obali Zvornčkog jezera.

Ruralni prostori opštine Mali Zvornik zauzimaju posebno mesto, ekološke oaze, etno-kultura i baština, kao ekskluzivna mesta za duhovnu i fizičku rekreaciju i turističku posetu.

Zadivljujuća je ljubaznost seoskih domaćina koji svakog turistu primaju kao prijatelja i iznose bogavu trpezu zdrave, prirodne hrane. Turisti koji za to pokažu interesovanje, mogu da učestvuju u poljoprivrednim radovima. Takođe, veoma atraktivno je i spremanje zimnice u autentičnom seoskom ambijentu, po receptu iskusnih domaćica.
Još jedna od atrakcija su i sojenice izgradjene kod ostrva naspram sela Amajić. Opremljene su kao mini apartmani.


1 коментар:

miloš је рекао...

Amajić, malo selo na obali zvorničkog jezera je jedno od najboljih mesta za odmor u srbiji. Prelepa brda, zelena drina, dobri domaćini, nezaboravan ribolov, su dobra preporuka da dođete i pomislite kako bi ste ovde voleli da imate malu kuću i doveka ostanete.