четвртак, 22. мај 2008.

Gde se nalazi?

Opština Mali Zvornik zauzima centralni deo severozapadne granice Republike Srbije, u Srednjem Podrinju, na samom izlasku iz živopisnog kanjona reke Drine. Drinom stvorena i omeđena, pre pola veka, opština Mali Zvornik je jedna od najmlađih ali i najmanjih opština u celoj Srbiji.
Mali Zvornik čini dvanaest naseljenih mesta. Administrativni, privredni i kulturni centar opštine, kao i jedino gradsko naselje, čini sam Mali Zvornik koji nastanjuje skoro trećina stanovništva opštine.


Radalj je najveće selo u opštini, zatim Donja Borina, Brasina, Voljevci, Donja Trešnjica, Sakar, Velika Reka, Culine, Budišić, Čitluk, dok je najmanje naselje u malozvorničkoj opštini Amajić.

Severnu granicu opštine čini masivna planina Gučevo, na istoku opštinsku među ucrtavaju planine Boranja i Jagodnja, dok jugoistočnu granicu čine Kruškovac, Gaj, Podgaj i Višnjica. Zapadnu granicu predstavlja reka Drina, koja je ujedno i državna granica prema Republici Srpskoj.


Teritorija opštine Mali Zvornik pruža se dužinom glavnog komunikacijskog pravca zapadne Srbije, Beograd-Bajina Bašta, koji je preko planine Tare povezan sa Jadranskom magistralom. Takođe, zahvaljujući Novom mostu na Drini u Malom Zvorniku, opština je povezana i sa Republikom Srpskom. Železnička pruga od Šapca se jednim krakom završava u mestu Mali Zvornik, dok se drugi krak pruge odvaja za Republiku Srpsku.

2 коментара:

Pavic је рекао...

Dopuna literature:
Dejan Pavić, Hronika razvoja školstva na području opštine Mali Zvornik, M. Zvornik 2008.

WWW.malizvornik.info

M. Milinković, Na Drini brana, M. Zvornik 2005.

Opštrina Mali Zvornik(monografija), M. Zvornik 2005.

Unknown је рекао...

Da li mozda znate gde se nalazi zgrada stare carinarnice?
Ako slucajno imate fotografiju ili mozete da mi posaljete koordinatu bio bih vam veoma zahvalan. Moze na mail kiza1966@gmail.com